Ne gasesti si pe Facebook!
.
 

Factori pentru o comunitate eficienta de mentori

— Postat de Trandafir Viorel
Activitatea de mentorat este una dintre cele mai dificile, atat datorita stagiilor SEV care de obicei dureaza destul de mult cat si provocarilor multiple intalnite de fiecare mentor in parte in timpul lucrului cu voluntarii. De aceea o comunitate eficienta a mentorilor cuprinsi in toate stagiile de voluntariat ar fi un lucru de bun augur pentru fiecare dintre membrii ei.
Factorii cei mai importanti care pot ajuta la crearea unei comunitati eficiente de mentori sunt atat comunicarea, cat si mijloacele prin care se realizeaza aceasta. Concret, o comunitate online creata pe o platforma care sa le permita mentorilor sa-si impartaseasca experientele proprii dobandite in lucrul cu voluntarii SEV: sa se ajutoreze reciproc, sa-si impartaseasca cu ceilalti propriile teorii/cunostinte folositoare la procesul de mentorat.
Un alt mijloc important pentru eficientizarea comunitatii de mentori ar fi o publicatie online care sa cuprinda cele mai importante informatii despre activitatea de mentorat, sfaturi practice, indrumari si studii de caz, pentru a inlesni activitatea mentorilor privitoare la unele situatii intalnite in stagiile SEV.
Rating
0
creat de către ViorelTrandafir
2013-06-03 17:25

Europa si nonformalul pentru tineri din 2014?

— Postat de hardut marius

Articol preluat de pe urmatorul link

http://www.nonformalii.ro/stiri-articole-testimoniale/articole/mai-sustine-europa-nonformalul-pentru-tineri-din-2014

Mai sustine Europa nonformalul pentru tineri din 2014?

 

Educația nonformală este susținută (la nivel de finanțare europeană) de serie de programe comunitare precum Tineret in Acțiune (pentru tineri), Grundtvig (pentru adulți) si, de ce nu, Comenius (chiar daca este un program pentru scoli, o buna parte din activitățile realizate in proiecte pot intra ușor în sfera nonformalului). Aceste programe au intrat în 2013 în ultimul an de funcționare. Ce se va întâmpla cu ele din 2014?

Bursa zvonurilor a fost efervescentă în ultima perioadă. De la „se suspendă programele de tineret” până la „va fi un program dedicat doar studenţilor Erasmus” au circulat tot felul de informaţii. Care este adevărul?

Adevărul este că la momentul actual există destule necunoscute (încă). Dar şi foarte multe cunoscute ;-)!  

Aaa… disclaimer! Acest articol a fost scris din perspectiva domeniului tineretului (deși poate fi util și pentru alte domenii din sfera educației și formării).


Un scurt moment explicativ pentru a înţelege de ce şi care este contextul…

Ca orice iniţiativă legislativă europeană care se respectă, viitoarea generaţie de programe trece printr-un circuit standard. Mai întâi vine Comisia Europeană cu o propunere. Aceasta este dezbătută şi amendată de către Consiliul şi Parlamentul European (mai sunt şi alte instituţii precum Consiliul Regiunilor sau Consiliul Economic şi Social European, dar pentru simplificare, ne oprim la Consiliu şi Parlament care sunt cele mai importante).  Dacă cele două îşi dau un aviz pozitiv şi ajung la un compromis (inclusiv cu Comisia) totul este minunat şi se publică în Jurnalul Oficial.  În acel moment avem cadru legal pentru a demara programul.where-to-blog.jpg

 

 

Dacă cele trei instituţii nu „pică la pace” se reia procesul într-o variantă mai rapidă. Ceea ce nu ar fi deloc plăcut întrucât poate întârzia momentul în care programul va deveni operaţional.

 

În acest moment Consiliul şi-a dat avizul iar în Parlament propunerea CE a fost discutată în comisia de resort şi se aşteaptă şi dezbaterea în plen în curând (să sperăm că în luna februarie).

 

Rezultatul? Ca orice proces în curs de desfăşurare, acesta are şi necunoscutele sale. La care ne întoarcem. Deci… cunoscute şi necunoscute (mă rog, câteva din cele mai importante).


Va mai exista un program pentru tineret?

Da şi nu! Nu în sensul în care nu va mai exista un program dedicat DOAR tineretului (aşa cum a fost până acum). Da, în sensul în care va fi  integrat în cadrul unui mecanism de finanţare mai larg care va include şi acţiunile aflate momentan în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP – Lifelong Learning)

dar şi o linie nouă de finanţare dedicată sportului. Ba chiar mai mult, deşi propunerea Comisiei nu prevede acest lucru, atât Consiliul cât şi Parlamentul European au agreat ca tineretul să aibă un capitol separat în cadrul viitorului program.

Deci… cu  siguranța proiectele de tineret vor avea în continuare susținere europeană! Și educația nonformală va fi elementul predominant în continuare!


Este adevărat că se va numi Erasmus for all?

Cel mai probabil da. Cel puţin cu acest nume apare în propunerea CE şi în avizul Consiliului. Pentru cei care nu sunt fanii acestui nume (şi se pare că nu sunt puţini), deşi firavă, mai există o rază de speranţă. În comisia de resort din Parlamentul European a apărut o nouă propunere de modificare a numelui în YES Europe (YES de la Youth, Education and Sport). Destul de greu de tradus în toate limbile, însă, argumentează susţinătorii lui Erasmus pentru toţi.


Va creşte bugetul în viitorul program?

Aceasta este întrebarea de un mili…ard de Euro (şi mai bine). La modul propriu. Din cele 19 miliarde pentru întreg programul cel puţin 7% vor fi dedicate tineretului (matematica spune că acest procent este echivalentul a 1.33 miliarde de Euro, în creştere cu aproximativ 50% comparativ cu cele 885 milioane în exerciţiul actual). Istoria (şi regulile jocului în politică) arată că suma propusă de Comisia Europeană de obicei este crescută de Parlament dar ajustată în jos ulterior de Consiliu (care, pentru a da Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie totuşi să vină şi cu sursele de finanţare).

Pe de alta parte 7% este doar dedicat proiectelor de tineret. În plus vor mai fi proiecte cros-sectoriale din care tinerii, lucratorii de tineret și domeniul vor avea de beneficiat.

Ce se întâmplă cu acţiunile actuale de pe Tineret în Acțiune?

where to start1.JPG

Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să intrăm un pic în arhitectura viitorului program (unde se pare că, pentru varietate, de data aceasta toţi cei trei actori sunt de acord). Se urmăreşte o structură simplificată şi flexibilă pentru toate sectoarele (inclusiv tineret) cu trei acţiuni cheie după cum urmează:

-    acţiunea cheie 1 - acţiunea principală care va absorbi marea majoritate a bugetului. Va fi împărţită în mobilităţi de învăţare pentru „learrners” (tinerii, în cazul nostru – aici se vor regăsi, cel mai probabil continuatoarele Schimburilor de tineri şi Serviciului European de Voluntariat) şi „staff” (lucrători de tineret – unde vor continua cursurile de formare, seminarii, job shadowing

etc). Îşi propune să pună în mişcare aproximativ cinci milioane de persoane în cei şapte ani, din care peste o jumătate de milion de tineri

-    acţiunea cheie 2 – dedicată cooperării îşi propune să finanţeze peste 23000 de parteneriate strategice şi 400 de alianţe la nivel european care vor implica aproximativ 115000 de organizaţii)

-    acţiunea cheie 3 – dedicată politicilor pentru susţinerea reformelor în sectoarele vizate

 Deși nu sunt numite ca atare, Întâlnirile transnaţionale ale tinerilor, Proiectele pentru democraţie participativă şi chiar Întâlnirile internaționale ale tinerilor şi ale responsabililor de politici de tineret se vor pot regăsi în filosofia acţiunii cheie 2. Cu toate că teoretic şanse mai de schimbare mai sunt până la momentul în care se va lua decizia finală, se pare că proiectele naţionale (din cadrul Inițiativelor tinerilor și Întâlnirilor tinerilor şi ale responsabililor de politici de tineret

) nu se mai regăsesc, acestea fiind considerate a fi în responsabilitatea autorităților locale, regionale și naționale.

 

În plus nu este foarte clar dacă TCP-ul (Training and Cooperation Plan/ Planul de formare și cooperare)

va mai exista în viitoarea generație. Poate că pare o acțiune necunoscută (pentru că este gestionată direct de agenția națională), dar cu siguranță mult mai cunoscute sunt efectele ei. Prin intermediul acestei acțiuni se finanțează marea majoritate a activităților de suport de la participarea la cursuri de formare internaționale până la organizarea unei game largi de evenimente naționale precum cursurile de formare organizate prin intermediul rețelei de formatori sau direct de către agenția națională sau evenimente precum Laboratorul de Educație Nonformală ori evenimente tematice gen Săptămâna Europeană a Tineretului.

 

Cam atât deocamdată! Pentru curioși, mai multe informații în ceea ce privește viitoare generație de programe găsiți pe site-ul Comisiei Europene la http://ec.europa.eu/education/erasmus-for-all

 

 

 

Rating
0
discutat de către anom
2013-08-08 05:13

Dispelling the myths around job substitution by volunteers

— Postat de hardut marius

In the current climate of reduced funding, many organisations are thinking about the potential for volunteers to help meet the gap between demand and capacity to deliver.

Many people are undecided, or indeed deeply concerned, about whether it's a good thing that volunteers play an increasing role in the delivery of services. Even in the voluntary and community sector, where challenges over demand are nothing new, there is renewed debate. In the public sector, the issue is potentially incendiary, with unions watching with concern lest managers replace paid staff with "free" labour.

It is timely to unravel this issue and dispel some of the myths about volunteering to help managers take decisions about involving volunteers.

The way we talk about the issue matters

When discussing volunteers performing roles that might previously have been done by paid staff, people largely talk about job "substitution". This term suggests that volunteers are a substitute for paid staff. The reality is that it is extremely rare for one volunteer to take on the entirety of one employee's work. The language also suggests volunteering and paid work are the same, with only the salary defining the difference. Yet volunteering is different from paid work; that's why more than 20 million people do it every year in the UK. As some say, volunteering is not work but serious leisure.

So what terminology should we be using? We suggest considering "job replacement" and "job displacement".

• Displacement – when paid staff make way for (are displaced) so that volunteers can fill their roles.

• Replacement – when work previously done by paid staff is reallocated to volunteers, i.e volunteers replace employees as the means of delivering a service.

Like many people, we would be concerned about job displacement and the potential for exploitation and profiteering from volunteering if the aim was simply to reduce salary costs. That's why the Charter for Strengthening Relations Between Paid Staff and Volunteers, jointly published by Volunteering England and the TUC, states:

The involvement of volunteers should complement and supplement the work of paid staff, and should not be used to displace paid staff or undercut their pay and conditions of service.

Job replacement is different. Take for example a charity providing support to housebound clients which is handed a significant funding cut. The charity's managers consider the difficult but inevitable option of laying-off paid staff and start to explore how services can be delivered with fewer paid staff and more volunteers. To whom does that charity have the greatest obligation: its employees whose work could be reallocated amongst volunteers, or its clients who rely on its services?

The answer should be clear – its clients. The staff are not being made redundant so that volunteers can take over; they're being made redundant regardless. So long as the charity goes about it properly, recognising the strengths and weaknesses of reallocating work to its remaining employees and new volunteers, why shouldn't it deliver through volunteers if it can't afford to employ everyone it once did?

Dispelling the myths

As if the language we use isn't causing enough problems, there are still some persistent myths about volunteering which confuse the debate.

Volunteers should only complement what paid staff do. This is a common statement, designed to reassure staff that management and/or volunteers are not out to take their jobs. Sadly, such a position limits our thinking about the potential of volunteers and fails to acknowledge reality. Think about school governors: they provide oversight and scrutiny in a way that employees don't. That kind of distinctive value added by volunteers isn't just complementary, it is something money can't buy.

Volunteers want to replace staff. No: generally, they like working for and with them. They don't always want the responsibility an employee has. It's a huge stretch of the imagination to think that most volunteers would accept the pressures of a full-time job without salary and benefits. What is more usual is for the different tasks performed by a paid member of staff to be allocated to several people, requiring good organisational structure and management.

Volunteer management is free and easy. Successful volunteer programmes must be well-resourced. It's a real skill to manage people who are not contracted, understanding and meeting their expectations (which can change, sometimes frequently) within a necessary structure. As people now have longer working lives, organisations must look at more flexible and shorter-term volunteering opportunities, reaching different audiences to create complex yet excitingly diverse volunteer teams to support core staff.

The way forward

We take on board real concerns about the loss of the skills when staff are made redundant, and fears that successful volunteer programmes may impact on future employment policy and budgets. However, as long as volunteers are not exploited, we must acknowledge that involving more of them has the potential to bring many benefits, including widening participation and improving services if, and only if, there is appropriate investment in their management.

The ideal model, regardless of the financial climate, must be that of taking a mixed approach, with paid staff and volunteers working together. Increasing the number of volunteers in organisations will not solve all the problems we face in these challenging times, but it has to be a serious option. Faced with two undesirable redundancy situations – letting all staff go and closing a service, or retaining a skeleton staff and increasing the number of volunteers – we would advocate the latter every time.

Lynn Blackadder is an organisational development consultant and Rob Jackson is director at Rob Jackson Consulting Ltd

Articolul preluat din The Guardian

http://www.guardian.co.uk/voluntary-sector-network/2011/aug/18/volunteers-not-threat-to-workers


Rating
0
creat de către mariushardut
2013-01-27 07:07

Persoane resursa pentru predeparture

— Postat de Firulovic Aniela

Dragi colegi,

     Un nou grup de persoane resursa SEV s-a format in week-endul trecut in urma participarii la seminarul organizat de Fundatia Life Tineret la Oradea, seminar denumit "Pachetul Predeparture - un instrument eficient pentru pregătirea voluntarilor SEV" 

   Noi cei din acest grup ne dorim sa oferim suport si consultanta colegilor nostri din Romania, activi in proiecte SEV, care isi pregatesc voluntarii inainte de a pleca sau in cazul in care se implica activ in pregatirea voluntarilor straini EVS care vin Romania. Suntem , dupa cum puteti vedea, reprezentanti de organizatii cu experienta in sending si hosting, coordonatori de proiecte, supervizori ai activitatilor voluntarilor SEV, fosti si viitori voluntari entuziasti, mentori si suntem disponibili de a ajuta organizatiile ce au nevoie de cineva cu care sa se consulte in diverse situatii legate de predeparture.

Lista:

Nume                                  E-mail                              Experienta SEV

Eleonora Mircescu       mircescu_elly@yahoo.com                 coordonator 

Alexandra Itco               alexitco@yahoo.com                         mentor

Maria Zapodeanu              marianazapodeanu@yahoo.com         viitor voluntar

Lavinia Gorgan               laviniagor@yahoo.com                         coordonator 

Aniela Firulovic               aniela.firulovic@gmail.com                 viitor voluntar

Marius Hardut,               evs@life.org.ro                                 coordonator

Jozefa Kovacs               k_jozefa@yahoo.com                         coordonator

Sebastian Viorel Jurca        sebiuci@yahoo.com                              coordonator

Dumitrescu-Petrica Vlad    prophetutz@yahoo.com                        fost voluntar

Teodora Dobran               teodora_dobran@yahoo.com                 mentor

Pentru un SEV cat mai fructuos!

Rating
+2
creat de către Aniela
2012-11-28 09:45

Feelings after 2 months of volunteering

— Postat de Stir Mihaela

My name is Franck. I’m twenty-five years-old. I’m a French volunteer. I have a master degree level in marketing. Before coming here, I worked in the marketing department of a bank during one year and a half. Now, I’m here in Iasi, for a period of 9 months, and I get involved in a social project within an association called APEC, it’s about promoting economic knowledge. I have been here for 2 months and I’m staying again for these next 7 months.

After my studies, I decided to change my horizon, and live a long-term experience abroad. I was looking for a way to work abroad for many reasons.

At first, I wanted to discover a different culture and meet new people with a different way of thinking.

Then, it’s a good opportunity to learn English, because it’s very difficult to learn English in France, the French school system is not suitable to learn others languages, so, for me, the best way to learn English is to go abroad. And of course I want to learn Romanian language; I think I can learn Romanian quickly because it’s very similar with French language.

And When I’ll come back in France, it will be easier for me to find a job because this experience allows to me to develop my personal and professional skills.

So, when I was looking for a way  to work abroad, a friend told me about possibilities with EVS (European Volunteering Service).  The best advantage is all the project is paid by the European commission, so, for example, if Romanian people want to make an EVS project in France, it’s possible and they don’t need money. Another advantage is to enjoy a big network to meet new people every day, so it’s a good opportunity to share different culture and to know more each other between European citizens.

Firstly, I wanted to discover east of Europe because I have already travelled in a lot of countries in the west of Europe. And I have friends who travelled in Romania and they told me Romania is a great country with friendly people. So my friends convince me to choose Romania. And I was curious to see Romania because for me it’s a special country, I mean it’s Latin roots in the Slavic part of Europe.

Iasi is a very nice city with a great history. Also it’s full of students, they very friendly and open-minded.

I have 2 projects actually. The first one is a collective project with other volunteers. We have to promote volunteering with young people, in high school and universities of Iasi. We will try to encourage them to get involved in social projects.

The second one, it’s a personal project. I am a manager of a cluster in webmarketing. My job is to manage websites and to gather all know-how from companies involved in webmarketing in order to find innovative solutions.

The benefits to make volunteering are huge. You improve yourself, I mean you are more open-minded and more knowledgeable. Then, I think it’s important to feel useful for the society and develop entrepreneurship skills. And I want to say volunteering is an unbelievable human experience and we share with people good time.

Sursa: www.voluntar.ro

Rating
+2
discutat de către mihsab
2012-10-16 09:52
 
Se incarcă