Ne gasesti si pe Facebook!
.
vladgroza 2012-02-13 15:42
Care sunt in opinia voastra, provocarile unui lider?
Replici (39)
irinacorobcenco 19:39
tinerii din propria echipă și schimbările care pot să apară pe ultima sută de metri
luciacimpan 17:02
provocarile unui lider pot fi diverse incepand de la identificarea vocatiei, la testarea calitatilor de lider si pana la managementul atingerii performantei. De aceea consider ca a fi lider este atat o arta cat si o stiinta. Este arta deorece presupuneimpletirea unor abilitati vocationale innascute cu unele dobandite ca: carisma, arta conversatiei, abilitati de relationare, initiativa, motivatie, curaj, etc. Ca sa fii un lider de succes trebuie sa ai un scop foarte clar, sa urmaresti niste obiective bine definite, sa fii un bun strateg astfel incat sa selectezi cele mai bune si eficiente metode de a atinge obiectivele si sa preconizezi rezultate care sa asigure succesul. Focalizarea pe scop si rezultate poate alimenta liderul cu energie motivationala si l tine in contact cu realizarile propuse. Intotdeauna ceea ce face diferenta in calitatea demersurilor si eficienta rezultatelor este motivatia. Credinta in scopul final asigura liderului puterea de persuasiune si propaga in ceilalti dorinta de afiliere la scop pentru atingerea reusitei. Analiza conjuncturilor, harta intereselor, identificarea aliatilor pot fi deasemenea strategii utile garantarii rezultatelor. Cum ne pozitionam fata de scop, care este gradul de atasament fata de convingerile care le afisam ca lideri vor impacta convingerile celorlalti si vor starni reactii de aderenta la demersurile noastre. Liderul poate fi formal sau informal. Vorbim acum in special de liderul informal care relationeaza neoficial, in lipsa unor structuri organizationale si se remarca prin implicare, decizie si influentare a unor mecanisme sociale, politice, etc. pe care le considera oportune sau inoportune, convergente sau divergente scopului sau.
steligrigore 11:30
sa ai participanti care nu se pot integra in grup si sa isi doreasca sa vina inapoi acasa
steligrigore 13:43
grup format din participanti minori si majori, cum manageriezi regula alcoolului, fumatului, iesitului in oras...
Kasepe 23:46
Din punct de vedere personal, sa fii un lider este o mare provocare, pentru ca oamenii care te urmeaza au asteptari foarte mari de la tine si tu nu vrei sa-i dezamagesti. Consider ca in timpul acestei experiente poti intalni o multime de provocari si anume: unele neintelegeri cu echipa si cu participantii, gestionarea resurselor, planificarea si asa mai departe. Insa cea mai mare provocare este sa faci fata la toate si proiectul tau sa fie un adevarat succes.
getarichea 18:23
in primul rand provocarile pot fi chiar tinerii cu care lucrezi avand in vedere caa sunt personalitati diferite,proiectele pe care le desfasuram sunt niste provocari avand in vedere ca in cele mai multe cazuri te lovesti de situatii pe care nu le-ai luat in calcul oricat de mult te-ai straduit sa ai totul ''sub control''.
postoveitolea 07:44
provocarea majora este sa scoti activitati ,grup si proiect de calitate atunci cind conditiile initiale par a duce spre un esec.cazuri particulare sint si vor fi continuu ,trebuie sa intelegem ca nu totdeauna democratia este cea mai buna solutie , ci tirania este citeodata eficienta...
romanicabogdan 23:01
O provocare mare pentru un lider este dezvoltarea unui mediu de invatare cat mai potrivit pentru tinerii din proiect. De multe ori, tinerii care participa, mai ales cei sub 18 ani, sunt furati de atmosfera creata in noua cultura si de aceea nu au un proces de invatare util. Aici intervine liderul sa-l faca pe tanar sa accepte provocarile, sa devina empatic si mai apoi sa reflecte asupra celor intamplate. Cred ca o alta provocare mare pentru un lider este facilitarea procesului de transfer, cand lucrurile invatate in timpul schimbului trebuie aplicate la intoarcerea in tara si sa nu considere ca rolul sau de lider s-a terminat.
romanicabogdan 23:04
O provocare pe care am intalnit-o intr-un schimb de tineret, a fost creerea unei apropieri intre tinerii din estul Europei si cei din vest.
andreearamona 12:01
Provocarile la care este supus un lider incep inainte de a pleca impreuna cu tinerii la schimb. In primul rand organizarea: cat de repede cupmeri biletele la mijlocul de transport, unde este punctul de intanire, cum ii colectezi pe toti sa ii aduci la hostel. Ce faci cu asigurarile? Cum te asiguri ca toata lumea isi aduce toate dcumentele necesare. Ce faci daca se anuleaza cursele? Daca se imbolnaveste un partener sau un participant inainte? Apoi, cum alegi ,locatia? Cum stabilesti meniul. Activitatile...cum sa inevte suficient dar nici sa nu se stature? Ce faci daca unii voi acasa? Cum te comperti cu un grup de minori?Pana unde merge rigoare? Dar cu cei major? Mai ai grija de ei sau nu?Cum ii motivezi pe participanti sa valorifice experienta? ...si in final cum te ocupi de situatiile de criza sau schimarile aparute din mers?
Floryn 13:11
cum putem gestiona mai bine tentatiile tinerilor de a nu consuma alcool si alte substante interzise ???
tifreasanda 13:34
Ce-i drept nu este tocmai usor sa-i gestionezi tentatiile tinerilor legate de consumul de alcool, tutun sau alte substante interzise. Accesul la acestea a devinit in ultima perioada din ce in ce mai facil, dar cred ca o informare corecta si pertinenta poate fi un punct de plecare si un ajutor pentru toti cei care sunt tineri, indiferent de rolul pe care il joaca intr-un proiect.
catalinavieru 10:00
Din punctul meu de vedere, sa interzici asta nu are niciun sens; de cele mai multe ori, simplul fapt ca este interzis il face mai tentant. In plus, daca tinerii au peste 18 ani, nu cred ca poti sa fortezi omul sa nu bea dupa program. Cand am organizat un schimb de tineri., la APV am discutat cu liderii din toate tarile partenere despre 'taboos' - alcool, tigari, sex, droguri. In ceea ce priveste alcoolul, liderii prezenti au sugerat sa punem ca regula sa fie ok sa bea alcool tinerii peste 18 ani, doar dupa terminarea programului si in cantitati care sa nu le perturbe activitatea proiectului de a doua zi. Mi s-a parut ok asa. Iar unul dintre parteneri (Irlanda) a spus ca ei au o intelegere cu tinerii care vin din partea lor, acestia semnand ca nu vor consuma deloc alcool pe parcursul schimbului. Ceea ce s-a si intamplat. Schimbul a decurs ok, faptul ca oamenii au baut seara un pahar de vin sau o bere a fost in regula, nu le-a afectat implicarea a doua zi.
catalinavieru 10:00
Din punctul meu de vedere, sa interzici asta nu are niciun sens; de cele mai multe ori, simplul fapt ca este interzis il face mai tentant. In plus, daca tinerii au peste 18 ani, nu cred ca poti sa fortezi omul sa nu bea dupa program. Cand am organizat un schimb de tineri., la APV am discutat cu liderii din toate tarile partenere despre 'taboos' - alcool, tigari, sex, droguri. In ceea ce priveste alcoolul, liderii prezenti au sugerat sa punem ca regula sa fie ok sa bea alcool tinerii peste 18 ani, doar dupa terminarea programului si in cantitati care sa nu le perturbe activitatea proiectului de a doua zi. Mi s-a parut ok asa. Iar unul dintre parteneri (Irlanda) a spus ca ei au o intelegere cu tinerii care vin din partea lor, acestia semnand ca nu vor consuma deloc alcool pe parcursul schimbului. Ceea ce s-a si intamplat. Schimbul a decurs ok, faptul ca oamenii au baut seara un pahar de vin sau o bere a fost in regula, nu le-a afectat implicarea a doua zi.
lumina_lina2003 14:39
Provocarile unui lider sunt pliate pe mai multe paliere. Tin fie de lumea interioara, de modul cum gestioneaza propriile emotii, atitudinea in diverse situatii spre a avea puterea de a-i influenta pe cei din jur oferindu-le o viziune si motivandu-i in directia dorita, fie de natura exterioara, vizand abilitatile de comunicare, relationare cu cei din jur,capacitatea de a manageria diverse conflicte, de a le aplana, rezolva, de a negocia in functie de situatia creata.Liderul este izvorul de energie pentru cei din echipa sa, este acea persoana capabila sa ofere argumente si motivatii permanente pentru implicarea in toate activitatile, pentru valorificarea potentialului propriu si indeplinirea sarcinilor propuse.Liderul se gandeste la oportunitati, vede caile de implinire a scopurilor, solutiile, se focalizeaza asupra acestora. Provocarile pot veni din viziunea diferita a celor din echipa sa,viziune care tine atat de temperamentul cat si de experienta de viata, educatia celor in fata carora stabileste niste directii.
bmandru 15:28
non-valorile promovate de societatea de consum si scaparea din acest cerc vicios al consumerismului reprezinta in opinia mea una din provocarile principale pentru liderii generatiei actuale
marianancuta 16:26
inca una din provocari ar fi Comunicarea cu parintii si cum le explicam Regulile specifice TiA ( adica decontul care se va face dupa derularea proiectului, conditiile de cazare/masa care nu sunt tot timpul de 5 stele ;) etc.))
ramonavenescu 23:03

Aşteptările oamenilor faţă de lideri - foarte multe vizibile şi în relaţiile
stabilite la nivelul grupurilor informale. Oamenii aşteaptă de la lideri:
• Viziune - capacitatea de a vedea viitorul.
• Asumarea de riscuri.
• Împărtăşirea informaţiei.
• Implicare - liderul munceşte cot la cot cu ceilalţi membri ai echipei.
• Energie - care se transmite celorlalţi membri ai organizaţiei.
• Aşteptări înalte - "liderii ne fac să ţintim sus".
• Recunoaştere - pentru rezultate, succese, speranţe dar şi pentru temeri sau necazuri individuale.
• Mişcare permanentă - individuală şi organizaţională, combaterea oricăror forme de inerţie.
venescubogdan 23:09
Funcţiile esenţiale ale liderului, în raport cu grupul condus, sunt:
1. Direcţia - conducerea şi coordonarea eforturilor membrilor grupului / echipei; eliminarea
incertitudinilor cu privire la ceea ce trebuie făcut.
2. Motivaţia - determinarea grupului / echipei să vrea să avanseze în direcţia stabilită; satisfacerea
nevoilor indivizilor şi ale grupului / echipei; dezvoltarea propriilor competenţe inter-personale în
vederea câştigării şi consolidării încrederii celorlalţi şi pentru convingerea lor să-l urmeze.
Direcţia + Motivaţia generează sinergie, efectul total fiind superior sumei părţilor.
3. Reprezentarea - reprezentarea grupului / echipei şi a scopurilor sale în interiorul şi exteriorul
organizaţiei; reprezentarea celor din afara grupului / echipei în cadrul acestuia / acesteia; menţinerea
echilibrului între nevoile interne şi cele externe ale grupului şi păstrarea unităţii scopurilor grupului cu
cele organizaţionale.
andimex 09:16
Inainte de toate, provocarile unui lider sunt strans legate de capacitatea acestuia de a face ca echipa pe care o coordoneaza sau o conduce sa fie omogena, unita, sa nu existe disensiuni, dar mai ales de a intelege diferentele dintre oameni si de a-i apropia pentru ca finalizarea eforturilor sale sa se concretizeze in lucruri bine facute.
Silviu 13:11
Provocarile unui lider sunt :

- Sa faciliteze interactiunea membrilor ori sa ii ghideze pe acestia, sa identifice directia luata de grup in fiecare moment si sa sprijine grupul in atingerea obiectivelor propuse.
- Sa coordoneze si sa indrume cu blandete, incurajand si calmand spiritele.
- Pastrarea membrilor grupului concentrati pe tema zilei.
- Nepermiterea situatiei ca un membru sa monopolizeze discutia
- Asigurarea ca si membrii tacuti / timizi participa la discutiile grupului
- Sa indrume membrii grupului spre identificarea de solutii si sa nu permita dominarea sentimentelor negative
- Sa nu judece nicio opinie, sa incurajeze astfel toti membrii sa fie deschisi si respectuosi unui cu altii
- Sa poarte discutii cu cei care au ratat vreo intalnire a grupului pentru a-i tine la curent cu cele discutate in absenta lor
AdinaCalafateanu 22:45
Salutare dragi colegi,
Consultări cu liderii... Întrebări și provocări...
- cadrul intercultural - da, declarativ pregătiți să mergem ca lideri / să pregătim lideri DAR de foarte multe ori, tocmai provocările determinate de cadrul intercultural determină destabilizări...
- 5 vs. 1, 1 vs. 5 - situație întâlnită în mai multe cazuri, în proiectele în care am fost parteneri - în foarte multe cazuri, chiar încercând să fie extrem de responsabili, liderii de grup pierzând legătura/comunicarea cu grupul
-there's life after leaders' meeting - după (uneori) lungile întâlniri ale liderilor de grup - cum transferăm deciziile/ sugestiile/ rezultatele acestor întâlniri? Cum integrăm propunerile participanților? Cum reprezentăm și de ce?...
... Greu de rezumat! Experiențe personale și experiențele liderilor CDCD (www.cdcd.ro) - Clar concluzia ar fi că avem nevoie de o comunitate de practică! Avem nevoie să împărtășim aceste experiențe și să avem un profil al liderului, profil pe care să îl putem adapta în funcție de caracteristicile grupului/proiectului....
florin2011 00:22
Provocarile unui Leader sunt cele de a lucra cu o echipa, de a se implica in activitati si de a impartasi din experienta lui celor din echipa sau grup.
 Sa indrume membrii grupului spre identificarea de solutii si sa nu permita dominarea sentimentelor negative
- Sa nu judece nicio opinie, sa incurajeze astfel toti membrii sa fie deschisi si respectuosi unui cu altii, asa cum spune si Silviu
florin_ceparu 13:14
Am putea scrie o carte pe tema asta, mai studoasa decat un proiect! In fapt, daca e sa concluzionam, provocarea principala a liderului este proiectul in sine! In acest sens, gradual vorbind, as prioritiza provocarile liderului, non - formal, astfel:
1. Buna intelegere a obiectivelor proiectului;
2. Asumarea in numele grupului a tuturor activitatilor stabilite prin cererea de finantare;
3. Motivarea grupului de participanti in vederea identificarii unei viziuni comune de implementare;
4. Mentinerea unei comunicari temeinice, bazate in principal pe mijloace non - formale, ceea ce ar conduce la o atmosfera degajata, propice lucrului in echipe si dezvoltarii personale a fiecarui tanar. Aici insa apare o alta componenta ce se poate transforma din atu in problema si anume: eventuala diferenta de varsta, avand in vedere faptul ca liderul nu trebuie sa se incadreze intr-o categoria clara de varsta, el fiind recomandat de experienta si cunostintele sale. Astfel, in conditiile in care liderul, situat la o oarecare diferenta de varsta de grupul tinta, nu are abilitatea de a gestiona relatia cu tinerii cu abilitate si profesionalism, poate pierde legatura cu grupul, fapt nociv proiectului.
5. Realizarea unei raportari continue a necesitatilor grupului la nevoile si obiectivele proiectului. Astfel, liderul trebuie sa tina in frau unele porniri ale participantilor, astfel incat aria lor de manifestare sa ramana in aria tratata de proiect, lucru ce ar putea fi tradus prin mentinerea motivatiei tematice.
catalinavieru 18:16
Cred ca, pentru mine, cea mai mare provocare a fost sa gasesc un echilibru intre a fi genul de lider axat pe obiectivele proiectului si cel axat pe nevoile participantilor. Sa stiu cum sa aduc in discutie regulile de grup si implicarea in activitati, dar in acelasi timp sa ma implic in partea sociala si informala si sa ma distrez impreuna cu ei. E important sa iti dai seama ca nu exista, totusi, un switch pentru rolul de lider. Nu poti fi lider de la 09 la 20, cat e programul, apoi dupa ora 20 sa te comporti total iresponsabil fata de tinerii tai. Chiar si in timpul 'liber' ramai, cumva, un exemplu pentru participanti si tonul pe care il setezi tu este tonul pe care il va avea grupul atata timp cat lucreaza impreuna. Asa ca ar fi bine sa fie un ton degajat, deschis, care sa ia in considerare nevoia de dezvoltare a fiecarui participant, pastrand tot timpul atentia asupra proiectului. E greu, dar ataaaat de frumos!
catalinavieru 18:19
A, da. O alta provocare (la care eu inca nu am gasit o solutie) este cum asiguri continuitatea grupului dupa ce schimbul de tineri se incheie. Nu e obligatoriu, dar ar fi frumos ca grupul de tineri care a lucrat impreuna sa ramana in contact si sa functioneze in continuare in cadrul altor proiecte de schimburi de tineri si nu numai. Din experienta, de obicei, dupa ce schimbul se incheie, lumea pleaca acasa si, daca nu cumva erau prieteni sau frecventau aceleasi cercuri impreuna, dupa un timp legatura se raceste. Cum ar putea un lider de grup sa faciliteze mentinerea legaturii si sa intareasca grupul de tineri dupa proiect?
florin2011 00:51
Ca voluntarul sa iti plece in timpul proiectului, iar tu sa afli la sfarsitul zilei ca nu il ai printre ceilalti, sa nu sti cum sa reactionezi. O provocare am avut in proiectul din Bulgaria de anul trecut cand voluntarii sau plans ca nu au apa calda si hrana la timp, in conditiile in care 2 dintre voluntari au plekat
RomanG 12:03
Când timpul de care dispui este insuficient, şi in interiorul echipei se creează o stare de tensiune. Atunci răspunderea care stă pe umerii liderului devine şi mai mare. Astfel liderul este forţat să găsească o soluţie si sa menţină grupul unitar. O astfel de situaţie scoate in evidentă liderii buni de liderii mai puţin buni.
RomanG 12:18
O provocare este când se doreşte implementarea unui proiect nou, încercându-se metode diferite de abordare, nespecifice celor anterioare si necunoscute de echipa. Este un risc asumat de către lider, care trebuie sa convingă voluntarii ca metoda propusa e cea corecta chiar dacă el însuşi nu este in totalitate sigur de rezultatele ce vor urma.
florin2011 23:29
Pentru un lider, o provocare este atunci cand incepi un nou proiect si incepi sa iti creezi deja cum se va finaliza, iar de multe ori te astepti sa spui "ei pe asta nu am stiut sa o depasesc", mie mi se intampla mai mereu de cand nu am mai facut curs pe lider, de exemplu in cadrul unui proiect studentesc.
florin2011 23:31
Continuare:
Pentru un lider nou așteptările sunt mari. Toate părțile interesate doresc să vadă schimbări rapide, îmbunătățirea perspectivelor de afaceri și rezultate pe termen scurt. Un clișeu spune că ai doar o singură șansă de a face o prima impresie, dar un clișeu este doar numit ca atare, deoarece este un truism de multe ori repetat. Prin urmare, odata cu sosirea, noul lider trebuie să își stabilească foarte curând, propriul plan de organizare pentru a avea succes. În cele din urmă, importanța este încrederea pe care liderul o poate inspira angajaților care vor determina modul în care mandatul său este validat.
florin2011 23:32
Evoluția viitoare în gestionarea schimbărilor de conducere stă în a înțelege responsabilitățile cheie pe care liderul le are; acest lucru va fi subiectul celui de-al doilea articol din această serie.
kleineschule 19:29
Ca lider de grup cred ca e important sa comunici cu oamenii din grupul national, pentru a nu-i lasa sa se simta singuri, simpli semnatari ai unei liste; sa cunosti cateva elemente despre acestia pentru ai implica in desfasurarea activitatilor; sa comunice cateva elemente de legatura (culturale, religioase, etnice, etc) cu privire la ceilalti participanti; sa cunoasca participantii din aplicatii pentru a se adapta in privinta conditiilor organizatorice, etc.
antoniaeliza 09:36
In opinia mea sa fii lider nu inseamna sa fii popular ! Ca sa fii un lider bun trebuie sa iei decizii fara teama chiar daca sunt mai dificile . Curajul se dobandeste pe parcursul actiunilor . Ca lider totdeauna trebuie sa fii intelegator , bland dar si dur , prietenos dar ferm . Provocarile sunt atunci cand multi care nu stiu vin sa te critice chiar daca in sinea ta stii ca nu e totul chiar gresit cum spun ei . Trebuie sa ai incredere in puterile tale si sa nu te lasi influentat de acesti critici . Un sfat : Nu renunta niciodata la ceva ce iti propui pentru altii care te critica .
mariushardut 09:59
Guys and girls, voi vorbiti aici despre o comunitate de lideri, despre provocari, roluri si responsabilitati si asta e super DAR:
1. tinapse este o comunitate online unde putem sa ne construim instrumente de lucru
2. rolul unei intrebari de obicei intr-o comunitate online este sa zgandareasca membrii si cineva sa ia apoi initiativa si sa zica "STOP CADRU- pai de ce nu punem noi toate ideile astea super intr-un document, ce stiu - Responsabilitatile liderului .. "
3. un document wiki pe care il creati, este un document in lucru, adica un document ce poate fi constant adaptat, perfectat, intregit
4. daca suntem o comunitate atunci nu trebuie sa uitam ca avem si oameni noi care vin in comunitate, oameni noi care nu au mai facut asa ceva. Pentru ei, si nu numai e bine ca toate aceste idei sa fie puse intr-o structura, intr-un material daca vreti, care sa poata fi urmarit usor, si nu urmarind 30 de idei in 30 de comments la aceasta intrebare

Vreau sa va multumesc ca scrieti aici si ca impartasiti.
Succes tuturor acum la noul /ultimul termen si apoi sa ne vedem in ERASMUS +
Andradaa 16:02
Hm..lider de obicei aceasta persoana trebuie sa aiba un caracter puternic, sa stie sa uneasca "o mana" de oameni, facandu-i sa functioneze ca un tot unitar. Liderul trebuie sa imparta sarcinile si responsabilitatile in mod egal. De asemenea un bun lider trebuie sa stie sa asculte si parerile celor din jur neavand o gandire fixista. Trebuie sa fie o persoana responsabila si gata de actiune.
Dianaa5 11:29
Liderul trebuie în primul rând să știe diferența dintre el și un ȘEF. El trebuie să motiveze oamenii cu care colaborează, să-i ajute în realizarea ideilor, să îi asculte și să ia în considerare opinia lor, să fie mereu la curent cu noutățile SEV, să cunoască într-o proporție destul de mare ce implică acest program, să fie mereu informat, să încurajeze echipa spre un progres constant.
dragos134 11:51
Marea provocare a unui lider este aceea de a coordona grupul.
cucoanesalina 19:19
Cred ca cea mai mare provocare pe care un lider o poate intampina este incapacitatea de acomunica eficient cu propia echipa. Trebuie sa ai o bogata experienta in relatii interumane pentru a putea raspunde eficient provocarilor ce apar zi de zi.
 
Se incarcă