Ne gasesti si pe Facebook!

Metoda de lucru in mentorat

.

 

Mentorul isi construieste un zar mare/urias. Zarul folosit va avea pe fiecare fata cate un sfat:
(alternativ, poate desena 6 carti sau 6 cartoane). 

1.      Pack & Go! = impacheteaza si du-te intr-un alt cadru/context/spatiu (fa o excursie, viziteaza un prieten…)

2.      Stay! = ramai si confrunta situatia, gaseste solutii 

3.      Sleep on it! = dormi o noapte/noaptea e un sfetnic bun!

4.      Call a friend! = suna un prieten!

5.      Choose the 3rd way! = alege o a treia cale – nici da, nici nu

6.      Go home! = du-te acasa, pleaca din proiect, abandoneaza, renunta, asuma-ti esecul.

Fiecare voluntar povesteste situatia pe care o reclama, descrie situatia dificila, apoi da cu zarul (sau trage o carte, un cartonas). Voluntarul analizeaza situatia din perspectiva raspunsului de pe zar – ce-ar fi daca ”as pleca acasa” – parti bune, riscuri, ce pierd, ce castig s.a.  El/Ea poate accepta sau respinge sfatul scris pe fata de sus a zarului. 

Mentorul poate sa-si asume rolul de ”avocatul diavolului” si intreaba mereu, de mai multe ori, ”Si ce daca?” (adica ”si ce daca... asa?”) - prin aceasta intrebare forteaza voluntarul sa-si gaseasca toate raspusurile posibile, sa analizeze problema si solutia din mai multe perspective oferite de solutia pe care a tras-o. 

De ex.

Suna un prieten! - pe cine ai suna?     Sun pe X, care....  Si ce daca suni pe X?    Si ce daca iti spune asa?    Si ce daca...? 

   

Descriere
Aceasta metoda este mai ampla si a fost creata pentru trainingul de MTM, in cadrul proiectului EVS perFORMing2. Din ea, instrumentul ”6 posibile cai de a raspunde unei situatii problematice in SEV” poate fi folosit independent, in procesul de mentorat.

Obiectivul exercitiului este de a sprijini voluntarul sa-si identifice si analizeze posibilele solutii (6 oferite) la situatiile problematice pe care le traieste si sa constientizeze consecintele posibilelor alegeri pe care le face.

Succes!
Commentarii (0)
 
Se incarcă