Ne gasesti si pe Facebook!

Ce s-a intamplat pana acum in initiativa de sustinere a voluntariatului, nonformalului si tineretului?

.

Ce s-a intamplat deja?!

 

In acest document se vor posta principalele evenimente legate de sustinerea voluntariatului, invatarii nonformale si lucrului cu tinerii in viitoarea generatie de fonduri structurale.

 

Intalniri cu decidenti (iunie - noiembrie 2013)

Are loc o intalnire intre initiatorii documentului la care participa si Mihai Sturzu (HQ), membru al Parlamentului Romaniei care sprijina demersul (11 iunie).
Doua zile mai tarziu (13 iunie) Mihai Sturzu faciliteaza o intalnire cu Mihaela Toader din partea Ministerului Finantelor Europene la care au participat Anca Nastare (Federatia VOLUM), Carmen Marcu (ProVobis) si Andrei Popescu (ANPCDEFP). Si la nivelul MFE este recunoscuta importanta voluntariatului, nonformalului si tineretului si nevoie de a avea mecanisme financiare simplificate (nu numai pe aceste trei teme dar si pe altele). Se solicita din partea reprezentantei MFE o propunere concreta legata de cum ar putea functiona un astfel de mecanism in Romania.

In luna noiembrie a fost trimisa propunerea cu urmatoarea structura.

De ce Mecanism Financiar Simplificat?
Provocari
Cum poate fi implementat un sistem bazat pe Mecanism Financiar Simplificat?
Tipuri de Cheltuieli

La finalul lunii am primit feedback din partea MFE o adresa oficiala in care se confirma primirea propunerii inaintate si se mentioneaza faptul ca domeniile voluntariat si educatie nonformala sunt vizate de Programul Operational Dezvoltarea Capitalului Uman pentru care s-ar putea aplica un mecanism financiar simplificat. Momentan discutiile se poarta pentru Acordul de Parteneriat, iar in momentul in care vor ajunge la definirea instrumentelor, in cazul in care va fi nevoie de clarificari, vom fi contactati.

Reluare a campaniei de sustinere a initiativei (mai 2013)

Cu ocazia ONGFest se reia campania de strangere de semnaturi si de suport pentru petitia online. Am ajuns la peste 200 de organizatii sustinatoare si peste 2700 semnatari ai petitiei online.

 

Intalnire comuna a grupurilor consultative (septembrie 2012)

Din pacate, dupa o intalnire comuna in aceasta luna a celor trei grupuri de la MECTS (in care s-au promovat si ideile documentului ) nu s-a mai intamplat nimic.

 

Selectie membri grupuri consulative tematice de lucru constituite pentru pregatirea accesarii si implementarii fondurilor europene in perioada 2014-2020 (august 2012)

In luna august 2012 au fost lansate o serie de apeluri catre organizatiile din mediul economic, social, academic si societatea civila pentru a se implica in grupurile consultative tematice de lucru constituite in o serie de ministere ca parte a procesului de programare a viitoarei generatii de fonduri structurale si a FSE (Fondul Social European). Initiativa urmeaza a fi promovata si sutinuta in grupurile relevante din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Drept rezultat, parte din membri grupului de initiativa au fost selectate in aceste grupuri consultative.

 

Campanie de sustinere a initiativei (initiata in data de 23 iulie 2012)

A fost lansata o campanie de sustinere a initiativei de a crea mecanisme dedicate in viitoare generatie de fonduri structurale pentru voluntariat, educatie nonformala. In acest sens a fost creata o petitie online pentru sustinere individuala (vezi aici) cu peste 2000 de sustinatori pana in septembrie 2012 si un document pentru sustinere institutionala din partea ONGurilor, scolilor, institutiilor publice, companiilor etc (vezi aici) cu aproximativ 150 de institutii semnatare.

Mai multe informatii gasiti in articolul "Spune DA voluntariatului, educatiei nonformale si tineretului"

 

Consultare publica pentru propunerea documentului de fundamentare (11 iunie – 10 iulie 2012)

In urma procesului de consultare a fost elaborat documentul de fundamentare disponibil aici. Mai multe detalii despre procesul de consultare sunt disponibile aici.

 

Elaborarea propunerii documentului de fundamentare (ianuarie - iunie 2012)

Propunerea de document a fost elaborata de un grup de iniţiativă constituit de reprezentanți din organizații nonguvernamentale și instituții publice, având o experiență relevantă din punct de vedere al implicării în dezvoltarea societății civile, în sectorul educațional, promovarea voluntariatului, advocacy pentru schimbări pozitive în societatea românească, precum şi în managementul proiectelor finanțate prin fonduri europene. Grupul este format (în ordine alfabetică) din: Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (Andrei Popescu), Centrul de Resurse pentru Participare Publica - CeRe (Oana Preda), Federația Volum (Cristina Rigman), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (Ştefania Andersen), Fundaţia Noi Orizonturi (Diana Certan), Fundaţia Soros (Denisa Ionescu), Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Stiinţele Educației (Oana Mosoiu)  Din grupul inițial făceau parte Romeo Moșoiu și Lorinz Szell, în calitate de reprezentanți ai Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului și, respectiv Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

 

Spatiu virtual pentru a contribui la axa (30.01.12)

A fost creat un spatiu virtual pentru a da posibiltatea tuturor celor care doresc sa contribuie la o axa sa o faca. Contributiile pot consta in orice argumente sau documente care ar sustine un astfel de demers. Ideea a aparut ca o abordare de tipul "Noi-gândim, Inovaţie de masă, nu producţie de masă" (mai multe detalii vezi aici)

 

Lansarea procesului de consultare pentru fonduri structurale 2012-2020 (26.01.12)

Conferinta "Lansarea la nivel national a procesului de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltari inteligente, incluzive sl durabile 2014 - 2020". In cadrul conferintei au fost prezentate o serie de documente legate de Cadrul Strategic de Dezvoltare al Romaniei, Calendarul de consultare si Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

 

Intalnire - grup de lucru "post AEV" (26.01.12)

La intalnire au participat Stefania Andersen – FDSC, Diana Certan (Fundatia Noi Orizonturi - prin telefon), Denisa Ionescu (Fundatia Soros - Skype), Robert Juszas – ANST, Oana Mosoiu – Universitatea din Bucuresti, Romeo Mosoiu, Andrei Popescu (ANPCDEFP), Cristina Rigman (Federatia Volum - Skype)

Intalnirea a aparut ca o nevoie naturala a unor persoane implicate in Anul European al Voluntariatului de a structura un pic procesul de colectare de date, de realizare de documente programatice etc. Persoanele prezente si-au asumat rolul de a urmari si contribui la acest proces in mod activ.

In o prima faza s-au identificat documentele oficiale care ar putea sprijini acest demers din care se vor posta elementele relevante pe tinapse in spatiul dedicat. In acest spatiul sunt invitati toti cei care doresc sa contribuie cu informatii, documente, experiente.

Documentele vizate (pana acum) ar fi:

Regulament general pentru fonduri Comisia Europeana

Regulamente specific nationale pentru fonduri – daca exista drafturi?

Recomandari europene si nationale – ca rezultat AEV

Comunicari CE cu privire la AEV

Strategia Europa 2020 (cu accent pe YOuth on the Move si New Jobs for New Skills)

Legea educatiei nationale

Legea voluntariatului

Legea tinerilor

Cauza online (03.01.12)

A fost creata o cauza online pentru a sustine ideea la http://www.causes.com/causes/644970-pentru-cei-care-cred-in-voluntariat-educatie-nonformala-si-tineret . In prima zi a strans deja 2000 de sustinatori si in prima saptamana 5000!
 
 

Intalnire - Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale (21.12.11)

La intalnire au participat Flavia Preda si Oana Preda de la Centrul de Resurse pentru Participare Publica - CeRe care asigura secretariatul Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale si Andrei Popescu de la ANPCDEFP. A fost o discutie de principiu in care am "tatonat" ideea unei astfel de axe prioritare, care ar fi pasii pentru a face lobby pentru axa, organizatiile si persoanele pe langa care ar trebui facut lobby etc. In ianuarie ne vom reintalni.

 

Agenda publica pentru Voluntariat (12.12.11)

În data de 12 decembrie a fost adopatata în cadrul Conferinţei de Încheiere a Anului European al Voluntariatului Agenda Publica pentru Voluntariat pentru perioada 2012 - 2020. Această agendă se doreşte a fi strategie sectorului pentru următoarea perioada, iar în cadrul ei este menţionată şi axa prioritară pentru voluntariat, educaţie nonformală şi voluntariat.

Această Agendă va ajunge în curand şi în atenţia Ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban şi este disponibilă AICI.

Descriere
Evenimentele relevante / calendar de activitati de pana acum pentru sustinerea voluntariatului, educatiei nonformale si lucrului cu tinerii in viitoarea generatie de fonduri structurale!
Commentarii (2)
cristinarigman 16:25
Linkul exact la Agenda pulbica pentru voluntariat in Romania 2012-2010 este urmatorul: http://www.voluntariat.ro/d[…]at_in_Romania_2012_2020.pdf
andrei 12:25
Multumim Cristina, am actualizat link-ul.
Pentru actualizari, se pot face si prin comentarii, dar si direct de oricare dintre utilizatori din optiunea "Edit" (apare sus, chiar sub titlu, in momentul in care sunteti logati/autentificati.
 
Se incarcă