Ne gasesti si pe Facebook!

Voluntariatul, educaţia nonformală şi tineretul in FSE (2014 – 2020)

.

În cadrul grupurilor de lucru pentru Anul European al Voluntariatului a fost reluată şi reformulată o propunere mai veche de a face lobby pentru a include in viitoarea generatie a Fondului Social European (fonduri structurale) o axa prioritara dedicata activitatilor de voluntariat, educatiei nonformale si tineretului.

Mai jos găsiţi o schiţă a propunerii care a fost inclusă şi în Agenda Publică pentru Voluntariat în România 2012 - 2020. Vă rugăm, în primul rând, să o promovaţi în rândul tuturor celor interesaţi. Totodată, nu ezitaţi să vă aduceţi contribuţia pentru a o îmbunătăţi prin comentarii sau reformulare acolo unde credeţi ca este necesar.  

O axa prioritară pentru viitoarea generaţie de fonduri strucurale pentru voluntariat, educaţie nonformală şi tineret (2014 – 2020)

Voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret sunt resurse importante pentru societate prin prisma obiectivelor strategiei Europa 2020 legate de angajabilitate, educaţie şi promovarea incluziunii sociale. Aceste resurse pot fi folosite pentru atingerea indicatorilor asumaţi de Romania în cadrul Strategiei Europa 2020, în special pentru pentru iniţiativele strategice Tineretul în Mişcare (Youth on the Move) şi Agenda pentru Noi Competenţe şi Noi Locuri de Muncă (Agenda for New Skills and New Jobs). Pe de altă parte ele pot sprijini implementarea unor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, Legea Tinerilor şi Legea Voluntariatului.

Potentialul voluntariatului, educaţiei nonformale şi lucrului de tineret ca resurse pentru societate, este însă limitat de o serie de bariere şi  constrângeri financiare şi lipsa unei infrastructuri adecvate pentru a le valoriza. Resursele financiare avute la dispoziţia actorilor pentru astfel de activităţi sunt extrem de limitate, atât din punct de vedere al fondurilor comunitare cât şi al finanţărilor din bugetul naţional.

În acest context pledăm pentru introducerea unui axe prioritare în cadrul Fondului Social European în viitoarea generaţie de fonduri structurale (2014 – 2020) dedicat actitităţilor de voluntariat, educaţie nonformală şi tineret. Această axă va reduce semnificativ obstacolelor întâmpinate de actorii implicaţi şi creşterea potenţialului lor, în special dacă luăm în considerare următoarele perspective:
-    voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret ca mijloc de inserţie sau reinserţie pe piaţa muncii prin dezvoltarea de competenţe care cresc angajabilitatea,
-    voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret ca mijloc de reducere a marginalizării şi excluziunii sociale,
-    voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret ca mijloc de creştere a implicării în viaţa comunităţii,
-    voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret facilitează tranziţia de la şcoală la piaţa muncii,
-    voluntariatul, educaţia nonformală şi lucrul de tineret stimulează mobilitatea trans-frontalieră contribuind la transferul de compentenţe,
-    programele de voluntariat şi tineret sunt menţionate în comunicările Comisiei Europene ca fiind printre printre cele mai inovative
-    aplicarea unor instrumente precum „global grants” ar mări eficacitatea acestor tipuri de activităţi.

 

Descriere
Lobby pentru o axa prioritară în viitoarea generaţie de fonduri strucurale pentru voluntariat, educaţie nonformală şi tineret (2014 – 2020)
Commentarii (7)
mariushardut 07:49
Draga Andrei si Corina

Am citit documentul - Agenda Publica si sunt 2 puncte care din perspectiva mea sunt foarte importante

1. Definirea unor modele de finanţare a mişcării de voluntariat incluzând mecanisme de
suport financiar din resurse publice şi mecanisme de asigurare a cofinanţării proiectelor cu
finanţare europeană

2. Crearea unei axe prioritare dedicate voluntariatului şi educaţiei nonformale, cu priorităţi în
domeniul tineretului în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor
Umane pentru exerciţiul financiar 2014-2020

Dar eu as vrea sa stiu care sunt urmatorii pasi, adica:
- aceste persoane care au contribuit la realizarea documentului reprezinta pentru viitor grupurile de lucru
- s-au creat anumite grupuri de lucru? Daca DA atunci care sunt ele?
- ce valoare are acest document? Adica ce recunoastere? Am vazut ca la realizarea documentului au fost implicate persoane si din ANST (Institutia pe care eu o iubesc ) si asta inseamna ca ei isi dau girul si suportul pentru aceasta agenda? Acest lucru este important, cred eu, pentru pasii urmatori pentru realizarea Axei Prioritare de exemplu.

- cum va sprijini TiA aceasta agenda?
andrei 15:14
Grupurile de lucru au lucrat pe parcursul AEV si au si generat continut care a dus la Agenda Publica si anexele sale.

Agenda a fost in dezbatere publica si adoptata in Conferinta Finala AEV. In ceea ce priveste valoarea si recunosterea ei, acest lucru depinde si de sectorul de voluntariat si ce valoare ii va da acesta. Federatia VOLUM va fi cea care va urmari punerea in aplicare a Agendei.

In ceea ce priveste sprijinul ANPCDEFP (nu putem vorbi doar de TiA) pentru aceasta agenda, sigur va merge in cel putin doua directii:
- follow up si promovarea sistemului de recunoastere a competentelor obtinute pe baza de voluntariat si follow up la lege
- promovarea si sustinerea Axei Prioritare pentru Voluntariat, Educatie Nonformala si Tineret.
mariushardut 15:26
Cum facem cu promovarea si sustinerea unei Axei prioritare?

Adica:
1. unde lucram la idea asta?
2. cum atragem si alti oameni la idee?
3. cand ar trebui sa fie gata o propunere in acest sens?
4. cine ar trebui sa fie in grupul de lucru?
andrei 13:44
1. Putem sa incepem aici, si sa dam rezultatele mai departe. Cred ca va fi urmarita si de catre grupul de lucru AEV si Federatia Volum (dar aici inca nu am un raspuns, eu sigur voi discuta cu ei)

2. In zilele urmatoare voi face o cauza pe FB pentru a atrage si oameni de aici

3. In primavara incep consultarile pentru viitoarea generatie, deci ar trebuie sa fie gata pana atunci. Intre timp am adaugat si sectiunea de "ce se intampla mai departe" pentru a ne actualiza cu demersurile vizate si/ sau realizate.

4. La aceasta intrebare nu as putea sa raspund, cred ca depinde si de modul de lucru.
sorinvroman 12:36
Poate sa fie un bun exemplu de aplicare a sistemului "Noi-gandim", cred ca are potential mare pe rezultate ...
andrei 07:03
Ai dreptate Sorin! Si asa o sa fi facem! Motiv pentru care am creat un spatiu in care sa putem contribui la acest lucru. Sa ne tinem pumnii stransi ;-)
florin2011 01:30
Sa nu uitam si de transparenta si pe alte site-uri din cadrul tia, cum ar fi tinact si nonformali.ro
 
Se incarcă