Impact si rezultate

.

Ce este impactul?

Ce inseamna impactul din perspectiva unor “extraterestri” care nu au auzit de Pamant. La o cautare pe google, exista peste 3780000 rezultate iar primele intrari sunt depre o revista din Gorj (Impact de Gorj), compania de constructii Impact, fontul impact...

La o cautare mai profunda, pentru sintagma “impactul proiectelor” sunt 3450 cautari. Prima intrare este impactul programului Tineret in Actiune (wow, asta a fost un pic neasteptata ;-), cum masoara impactul ONGurile, ce nu trebuie sa stiti despre impactul proiectelor Chevron, si impactul proiectelor europene in educatie.

Cum este definit in DEX 1990: 1) ciocnirea a doua corpuri, 2) influenta a unui sistem, grup, persoana asupra altuia; 3) soc, surpriza. Cea de a doua definitie, este probabil ce mai relevanta pentru noi. Vezi defitia corecta AICI.

Actiune si... impact

Nu tot ceea ce fac are impact, dar pentru a ajunge sa am impact trebuie sa fac ceva. Pe un exemplu cu doua persoane care tin de capetele unei panglici, eu decid ce pot sa fac, dar impactul se va afla la celalalt capat. Astfel, pentru a avea un efect trebuie sa gandesc actiunea nu in termenul a ceea ce fac la capatul meu, ci le construiesc incercand sa anticip influenta la capatul celalalt.

Daca am un ciocan, nu trebuie sa bat cuie peste tot. Exista locuri unde este nevoie sa fie batute cuie, dar ele trebuie identificate uitandu-ne si la capatul celalalt altfel putem avea o gramada de “scanduri ciuruite”.

Perspective

Impactul poate aparea inainte, in timpul si post activitate/proiect si este inteles din perspective diferite:
-    rol de feedback (1)
-    mijloc pentru identificarea eficientei cu care au fost utilizate resursele (2)
-    dezirabil in faza initiala (3)
-    exemplu de reusita care poate fi replicat/ istorie (4)
-    constituie o baza pentru a trece la urmator nivel care poate duce la o spirala a cresterii (5)
-    poate avea rol important in fundamentare a unei decizii (6)

Exemplu: programul Erasmus+. Pentru Comisia Europeana poate fi cel mai relevant aspectul 2 (utilizarea eficienta a resurselor) si 6 (fundamentarea deciziei), pentru organizatia beneficiara perspectiva 5 (nivel, baza) iar pentru voluntar 3 (dezirabil). Astfel, de exemplu, cand se scriu proiecte organizatia poate vorbi din perspectiva trecerii la urmatorul nivel dar evaluatorul se uita la utilizarea resurselor deci ar trebuie facuta legatura intre cele doua.

Ciclul impactului

Activitate -> Rezultat (planificare operationala)
Obiectiv -> Efecte (planificare tactica)
Scop -> Impact (planificiare strategica)

Rezultatele trebuie sa sustina obiectivele si efectele sa sustina scopul. Intre cele trei planuri exista o legatura stransa, daca ea este fracturata impactul nu va fi obtinut.

Concluzie

Pentru asta este nevoie de timp si rabdare. Impactul nu se obtine pe termen scurt.
Descriere
Rezultatele atelierului sustinut pe tema de mai sus in cadrul Volunteque 3.0 facilitat de Cristian Negut
Commentarii (0)
 
Se incarcă