Ghidul de recunoastere a competentelor dobandite prin voluntariat - ghid AEV 2011

.

15 participanti

Descrierea ghidului, scopul, grupul de lucru din AEV 2011, competentele ca la YouthPass. Toate acestea, cat si pasii care pot fi aplicati pentru elaborarea unui certificat de validare a competentelor dobandite prin voluntariat se pot gasi in ghid online www.voluntariat.ro/download/Ghid_pt_recunoasterea_competentelor_dobandite_prin_voluntariat.pdf

Participanti au fost impartiti in 5 grupuri a cate 3 membri. In fiecare grup membrii si-au impartit 3 roluri: voluntar, coordonator de voluntari/ coordonator de proiect, observator. Fiecare grup a primit un caz/ exemplu de activitati de voluntariat in urma caruia a avut sarcina sa completeze modelul de certificat exemplificat in ghid si totodata sa ofere un feedback pe o fisa de evaluare data. 

Cateva dificultati intampinate: 

- nivelurile la care consideram dobandirea competentei

- ce facem cu un voluntar care vine cu dovezi stranse in cadrul unor proiecte din alte organizatii si care isi completeaza experienta la organizatia la care este in prezent

"plusuri"

- sunt descrise bine competentele

- usor de inteles pasii din ghid 

Cateva sugestii de imbunatatire:

- mai multe tipuri de evidente/ dovezi exemplificate in ghid

- evaluare externa/ aprobare externa de catre o autoritate a portofoliului de dovezi care insoteste certificatul

- sa specifice in certificat si proiectul 

- ar trebui specificat cat timp e valabil

- ar trebui stabilit cate certificate poate avea un voluntar

Cateva constatari:

- este un proces de durata variabila in functie de organizatie

- putem face observatii inainte, pe parcurs si dupa proiect pentru a avea o evaluare cat mai completa

- discutia cu voluntarul ar putea dura 1-2 h 

- e nevoie de o planificare atenta a procesului si organizatia trebuie sa stabileasca un sistem coerent de evaluare: cand, cum se desfasoara, cine se ocupa de evaluare, etc

- ar putea functiona ca un instrument de motivare a voluntarilor in proiecte

Concluzie: Nevoia de pilotare si de a observa concret cum evaluam la noi in organizatii

A venit si randul discutiilor despre cum putem folosi certificatul de recunoastere al competentelor din cadrul celei de-a 3-a editii a VOLUNTEQUE zis isi 3.0. 

Au au prezenti 13 participanti cu experiente diverse in SEV: formatori, coordonatori sau incepatori in povestea SEV-ului. Ca exercitiu de introducere participantii au experimentat un moment de apreciere catre cei prezenti cunoscuti sau nu. Si in urma acestui exercitiu si-au reamintit ca este greu sa apreciezi sau sa gratifici pe cineva. La fel se intampla si in urma experientei de voluntariat, este nevoie sa ne cunoastem bine voluntarii carora urmeaza sa le dam certificate sau diplome. 

Discutia s-a concentrat pe cum ar putea un voluntar sa foloseasca certifcatul pentru angajare.

S-a lucrat pe 3 grupe de lucru: voluntari, ong-uri si companii (sau angajatori). Voluntarii au trebuit sa raspunda intrebarii: Ce tipuri de competente cred eu ca am nevoie pentru angajare? ONG-urile au avut ca sarcina sa raspunda la intrebarea: Ce metode si documente folosim pentru recunoasterea competentelor voluntarilor? Companiile (angajatorii) au raspuns la intrebarea Ce tipuri de competente ma astept sa aiba un viitor angajat?

S-au constat ca desi se doresc sa fie scoase in evidenta aceleasi tipuri de competente, adeseori se folosec termeni diferiti sau termeni similari dar cu nuante diferite pentru a descrie aceleasi competente. Un alt aspect important evidentiat de catre grupul ong-urilor a fost nevoia de a asigura un proces de evaluare profesionist si ca nevoia voluntarului trimis in SEV, intors in organizatie este aceea de a fi ajutat sa inteleaga ce competente si-a dezvoltat. Totodata s-a discutat nevoia de promovare a unui certificat standard, unic, emis de o autoritate/ organizatie care are credibilitate si care sa fie partener cu Ministreul Muncii sau Autoritatea Natioanala pentru Calificari. 

 

 

 

 

Descriere
Atelier in cadrul Volunteque 2.0 care si-a propus sa puna in practica, sa piloteze intr-un exercitiu, acest ghid realizat in cadrul Anului European de Voluntariat 2011.
Commentarii (1)
mariushardut 08:27
Ma bucur ca ati postat Ghidul aici si mai ales discutiile legate de plusuri si de imbunatatit.
Sper ca si altii ca il vor utiliza sa vina cu comentarii, sugestii si cu experienta lor in utilizarea ghidului.
 
Se incarcă