.
mariushardut 2012-01-03 08:12
Care sunt nevoile de formare si suport pentru ca toti cei care lucreaza cu SEV sa devina mai buni si proiectele sa creasca in calitate? Ce ar trebui sa existe pentru ca noi toti sa stim si sa avem un management de proiect mai eficient? Ce avem nevoie? Ce nevoi au managerii de proiecte SEV? Dar cei care supervizeaza voluntarii? Cum pregatim mentorii? Cum acoperim toate ariile din managementul de proiecte SEV? Cum ne poate ajuta tinapse in pregatire si consultanta?
Replici (7)
andrei 10:38
Hmmm... voi urmari cu foarte mare interes raspunsurile de la aceasta discutie ;-)!
mariushardut 08:50
Cred ca Tinapse poate avea un rol important in viata celor implicati in proiecte SEV astfel:

- sa ofere structura pentru problemele de management.
Aici putem crea acea enciclopedie SEV unde sa avem disponibile informatii privind toate etapele unui proiect SEV, modele de documente de lucru, modele de liste de verificare, documente utile in pregatirea, planificarea si evaluarea proiectului, fise de lucru, etc.

- sa ofere un spatiu unde putem gasi raspunsuri la problemele intalnite in pregatirea, implementarea si evaluarea proiectelor SEV.

Avem aici posibilitatea sa propunem discutii, sa aflam cum am putea sa rezolvam o problema. Tinapse se vrea o comunitate SEV unde sa impartasim experiente si astfel sa invatam cum sa lucram mai bine.

- structura de consultanta
Orice comunitate care se organizeaza ajunge la un moment dat sa isi creeze un grup de oameni cu mai multa experienta si care sa fie disponibili daca cineva are nevoie urgenta de un raspuns la o problema de management de proiect. Sunt convins ca avem persoane resursa in sector care pornind din experienta lor ar putea sa ofere suport intr-un sistem de raspuns rapid.
ACTOR 09:50
Cred ca daca vrem sa facem acest spatiu unul cu adevarat util pentru scopul exprimat la inceputul acestei bucati de tinapse- ar fi de dorit sa incepem cu intrebari un pic mai clare si punctuale. Sa fie incurajati in discutie oameni ale caror probleme pe SEV sunt stringente... ca ei sa se regaseasca si sa vrea sa isi exprime intrebarile aici...

De exemplu:
- pentru o organizatie de trimitere
        a) pentru un voluntar c)pentru tineri cu oportunitati reduse
        b) un grup de voluntari d) ... etc
- pentru o organizatie de gazduire
        a) debutanta
        b) cu un voluntar pe termen lung... scurt
        c) pentru tineri cu oportunitati reduse
         d) ... etc
- pentru o organizatie coordonatoare....
 ...etc
Si pe masura ce apar expuse problemele organizatiilor cu aceste profile, aflate in nevoia de a se informa, sa si existe raspunsurile...
Mi-e teama, avand in vedere interventiile mele pe alte subiecte, ca o platforma prea larga de dezbatere, poate evolua ca un dialog cehovian (adica vorbim dar nu ne intalnim), iar asta descurajeaza sau confuzeaza interventiile celor, cu siguranta, sunt interesati... sau si mai rau cei care au ceva de aflat se pierd in prea multe pareri despre pareri ale parerilor.... de la niste persoane cu SEV experiente, experiente care ele in sine sunt extrem de subiective si mai mereu unicat...

Ca sa rezum- sugestia mea este ca se impune sa clarificam de la ce pornim? A cui este nevoia dezvoltarii acestui subiect...?
mariushardut 20:10
Draga ACTOR
Sorry, asa ati facut userul ca asa suna cand vreau sa dau reply.

Sunt de acord cu tine ca aici trebuie sa se regaseasca cei care au probleme in implementarea proiectelor SEV.

Sunt putin confuz de mesajul tau, pe de alta parte. Nu inteleg intrebarea de la final "A cui este nevoia dezvoltarii acestui subiect...?".

Eu lucrez din 2003 cu SEV si am lucrat din toate cele 3 perspectivele: trimitere, gazduire si coordonare.
Pe langa asta sunt si formator pe management de proiect si consultant in managementul organizatiilor.
In acest context de multe ori in implementarea unui proiect SEV intampin probleme:
1. probleme pe care le intalnesc pentru prima oara
2. Ghidul TiA este doar un ghid foarte simplist care are specificatii extrem d eputine despre management de proiect
3. nu am cu cine sa ma consult daca intampin probleme decat eventual cu Emanuel sau Roxana care de cele mai multe ori nu au cum sa imi dea sfaturi.

Deci, ACTOR, vrei sa cred ca eu sunt singura persoana care lucreaza in SEV si are probleme de management?
Sau , ACTOR nu are probleme de management, voi nu aveti nevoie de acest site si de aceasta discutie??
Sau suntem chiar asa de NAIVI sa credem ca totul este ok si noi ne descurcam?
Daca cineva ar vrea sa imi vinda idea ca totul merge struna in implementarea proiectelor SEV, eu i-as rade in fata si i-as propune un consult la un medic.

NU, nu este ok cum se face managementul proiectelor SEV si nu cred ca mai vreau sa aud vocea acelor asa plini de ei care lucreaza cu SEV care sa imi spuna ca ei stiu totul si fac totul cum trebuie.

In lipsa unor instrumente de management AN nu are cum sa intervina si nu are timp sa intervina in managementul proiectelor SEV.

Un exemplu: Cum se face mentorat in SEV in Romania?? Cine a spus pana acum cum se face, cum e corect, care ar trebui sa fie rolurile / sarcinile/ responsabilitatile/ instrumentele de lucru ale mentorului??
Nimeni.
Si e corect??
NUUUUU, deloc!!!!!

Are cineva habar din tara asta cum se face planificarea procesului de invatare a voluntarului? Obiectivele de invatare ale voluntarului? Cum se face evaluarea procesului de invatare? Cum se gandeste procesul super complex al integrarii voluntarului in mediul nou intercultural?

Astea din pacate sunt realizate de cele mai multe ori de persoane care nu inteleg ce este un proces de invatare, persoane care nu sunt pregatite sa faca managementul de proiect, dar care il fac pentru ca cineva trebuie sa il faca, pentru ca cineva vrea sa il faca, pentru ca AN nu iti impune cum sa faci ceea ce faci.....

Atata timp cat suntem selfsufficient, cat noi le stim pe toate, nu vrem sa invatam si nu ne complicam sa invatam.

Deci cine are nevoie de formare si consultanta in managementul proiectelor SEV??
ACTOR 21:40
Categoric este nevoie de multa asistenta in cresterea calitatii in SEVul romanesc si ofiterii pe A2 - nu au puteri supraomenesti.
Mesajul meu nu era deloc retoric, ci se dorea o invitatie pentru cei care au probleme concrete si isi doresc consultanta pe probleme care ii necajesc si /sau ale caror solutii gasite de ei nu ii satisfac...

Probleme de management in ACTOR- avem sigur ca da... si mereu cand credeam ca am invatat cum sa prevenim ceva... se rupe sacul in alta parte... Chiar si proiectele cu cate un voluntar sunt adesea o provocare dar cele cu multi voluntari (cum avem noi acuma)?! Oho! sunt o sursa continua de provocari pentru manager.

Spui de mentoratul din SEVul romanesc... ca este intr-o nebuloasa... ca nu sunt informatii clare... este adevarat. Dar orice organzatie care a trimis mai mult de 5 voluntari in proiecte diferite, stie ca situatia este tot asa sau mai rau in alte tari, fiecare facand greseli specifice...

Sunt multe variabile destul de instabile ale managementului in SEV legate de mentorat care fac lucrurile atat de complicate- insasi fluctuatia interesului celor care sunt interesati sa faca aceasta treaba (mentorat) creaza convulsii nedorite si greu de administrat, ca sa nu mai vorbim despre necesitatea de a-ti blinda mentorii cu teorii si tehnici, expertiza pe abordari pe cazuri si tipologii de organizatii, voluntari sau activitati...
In mod firesc tentatia celor cu mai multa experienta este sa aduca toata informatia deodata inundand spatiul - realizand si o perspectiva complicata cu evidente dimensiuni subiective si senzatia ca spun toate astea pentru ca au aflat tot- daca au trecut prin doua trei... zece proiecte SEV.
Insa e dur sa spui de exemplu:"NU, nu este ok cum se face managementul proiectelor SEV si nu cred ca mai vreau sa aud vocea acelor asa plini de ei care lucreaza cu SEV care sa imi spuna ca ei stiu totul si fac totul cum trebuie."

In concluzie- sugerez ca mai valoros aici ar fi ca pentru imbunatatirea calitatii SEV :
Orice subiect am aborda, sa se pornim de la un implementator SEV care zice-" uite ce mi s-a intamplat...am facut bine?" sau "daca ...atunci cum?"
Tonul tau in calitate de moderator -sa fie mai cald, mai putin incisiv, mai tolerant ... si poate ca asa obiectivul propus de acest site (pentru care am o mare admiratie) - de a crea un spatiu de cooperare in lumea SEVului romanesc va fi mai usor de atins...

STIU ca NEVOIE EXISTA! Iar Andrei Popescu poate sa spuna ca am sustinut insistent cat am fost in reteaua de formatori, ca SEVul in Romania are nevoie de asistenta pentru a-si imbunatati performantele! Un raspuns al lui a fost:" tinapse" si acum ii dau dreptate, cu conditia sa fim mai respnsabili in abordarea problemelor si avand MUUULt mai mare grija cum comunicam.
vrabiutza 19:14
Salutare,

Cred ca ceea ce dorea Eugenia sa puncteze mai exact era o anumita structurare a acestor problematici pentru usurarea modalitatii de venire in sprijinul acestora, pentru ca dificultati bineinteles ca au existat, exista si vor mai exista, insa cred ca o categorizare a acestora, in functie de actorii implicati, natura sau tipul proiectului asa cum a mentionat si Eugenia poate sa fie utila, astfel ca propunerile de probleme si respectiv solutii sa vina in intampinarea acestora cat mai concret, la modul cat mai pragmatic.
La modul general managementul de proiece SEV implica o multitudine de aspecte si luandu-le ca ansamblu cred ca riscam ca nu reusim sa oferim suport acolo unde este nevoie de fapt. De exemplu, noi am mai primit mesaje de la alte asociatii cu privire la diverse situatii, probleme pe care le`au intampinat, si am incercat sa le transmitem niste informatii sau solutii pe care le`am implementat noi in situatii similare. Ar fi util ca aceste mesaje poate sa fie postate si aici pentru publicul larg. Ele au putut sa ajute poate si as sugera o asemenea abordare cred propusa si de Eugenia fiindca astfel se poate face un transfer mai exact de informatii si/sau experienta si ajutorul e plasat strict acolo unde e nevoie.

Andreea
Eddy 17:02
Foarte interesant subiectul. Avand in vedere ca sunt nou, gasesc informatii si numai din discutiile in contradictoriu fiind ele constructive sau nu.

Am o intrebare obiectiva: Avand in vedere ca urmeaza sa scriu primul proiect SeV, am inceput prin a imi pune intrebari legate de implementare inainte de a pune cerneala neagra pe hartia virtuala. (Sper ca procedez corect sa citesc tot ce exista documentatie legata de implementare SeV inaitne de a scrie proiectul)

Intrebare: Unde, exact, pe acest site, pot posta un set de intrebari pe care mi le-am pus si la care nu am un raspuns clar?

As aprecia un raspuns la obiect :)

Mersi ;)
 
Se incarcă