.
feanor 2013-10-23 07:45
Mentorat consolidat: care este cea mai buna solutie de a fi in legalitate cu banii primiti pentru mentorat consolidat? Trebuie ca mentorul sa isi faca PFA pentru 1 an (dupa aceasta perioada persoana trebuie sa inchida PFA-ul) sau este de ajuns sa se faca contract de prestari servicii (tinand cont ca proiectul dureaza 1 an)? Sau exista si alte solutii financiar acceptate atat de AN cat si de statul roman pentru a putea cheltui acei bani?
Replici (3)
mariushardut 11:38
Buna
1. Documente AN
Daca vrei sa stii parerea AN trebuie te adresezi direct lor. Foarte, foarte putini din AN trec pe aici. Emanuel trece pe aici asa ca ai sansa sa vada acest post.
iti recomand sa trimiti un e-mail si sa fi foarte specifica.
Nu ar strica sa citesti Ghidul cum se completeaza raportul final sa vezi ce se spune acolo

http://www.tinact.ro/[…]/f-tia-2-4-4ghidraportfinal212013.pdf

2. PFA
PFA este o solutie buna fiind vorba de o persoana juridica

3. Contract prestarii servicii

Aici trebuie sa vezi ce reglementari au cei de la finante daca platesti pe cineva persoana fizica (e chestiunea veniturilor care trebuie impozitate si cine le plateste, plus chestiunea Declaratiei de venit pe care va trebui sa o depuna persoana respectiva in 2014 referitor la 2013 unde trebuie sa mentioenze despre acest venit)

In concluzie:
trebuie sa gasesti solutia care este acceptata de Finantele romane, de AN si care sa fie ok contabiliceste.
mariushardut 11:49
Mai e un aspect interesant in legatura cu Mentoratul Consolidat.

AN iti aloca banii prin contract, DAR este conditia ca la finalul proiectului sa prezinti un raport al mentorului si documentele relevante ale mentoratului si NUMAI apoi AN iti spune daca acopera costurile de mentorat.

No, aici e problema. Adica tu platesti persoana x pentru mentorat consolidat, primesti chitanta si factura de la PFA, si apoi trimiti raportul catre AN, care daca zice NO WAY , nu finantam aceste costuri ai o problema uriasa. Ai dat bani pentru mentorat si nu poti sa ii dai din proiect, ci ii vei da din bugetul organizatiei. HMMMM.

Nu am avut asemenea cazuri, dar, daca esti inainte de implementare as face cateva lucruri sa ma asigur ca nu dau banii organizatiei ci am acoperite aceste costuri din proiect:
1. as face un plan de mentorat consolidat pe care l-as discuta foarte bine cu AN
2. as discuta cu AN, responsabilii pe EVS legat de asteptarile lor: ce vreti sa vedeti in raport, ce va asteptati sa facem, ce rezultate urmariti, cum putem sa facem incat organizatia sa nu dea bani din bugetul ei pentru mentorat consolidat
3. as face o pregatire buna a mentorului - cum sa arate relatia de mentorat, cum arata intalnirile, as crea documente de lucru - Fisa de intalnire, as stabilii raportari lunare ale mentorului si ale voluntarului
4. dupa cateva luni as discuta cu AN cum arata relatia de mentorat, rezultatele obtinute, as arata fapte care sa ateste cele spuse si as cere o confirmare ca mergem pe drumul bun. Daca ceva e gresit acum inca se mai poate schimba, dar daca astepti pana la sfarsit s-ar putea sa te trezesti ca e gresit cum ai abordat si AN spune pass costurilor de mentorat

 
feanor 08:17
Multumesc mult Marius pentru raspuns. Informatiile sunt extrem de utile si valoroase
 
Se incarcă