Ne gasesti si pe Facebook!
.
vladgroza 2012-03-07 10:17
De ceva vreme ne ajung pe la urechi si ne trec prin fata ochilor mesaje legate de taxe de participare in proiectele Tineret in Actiune. Nimic nou! Stim de existenta lor inca de la inceputul Programului, nefiind interzise, dar nici agreate si totusi foarte contoversate.

Dupa dezbateri sustinute de catre noi (departamentul TiA) si beneficiari, lucratori de tineret, la nivel national si alti colegi din alte departamente TiA, CE, la nivel international, lucrurile nu au devenit mai clare decat erau la inceput, cel putin la nivel scriptic (Ghid). Insa ceea ce imi este clar, este faptul ca eu nu incurajez acceptarea taxelor de participare.

Ceea ce este destul de intrigant, este faptul ca taxele de participare au trecut printr-un proces de transformare, se pare, si au devenit “taxe de procesare”. Taxe de procesare?!

To make the story short…conceptul de “taxe de procesare” a fost introdus recent in universul existentei TiA si eu personal nu stiu exact la ce se refera, insa am tot vazut pe diferite liste de discutii, in mesaje de promovare proiecte si cautare participanti, taxele de procesare.

Teorie: sunt costuri cerute de diferite origanizatii implicate in proiecte TiA, care solicita astfel de costuri pentru sustinerea unor activitati de pregatire – Insa, TiA acorda costuri de pregatire! Prin urmare...pentru ce sunt solicitate astfel de costuri?! Pentru ca ideea de Program pentru toti, accesibil tuturor tinerilor, un program care se bazeaza si promoveaza idea de voluntariat si includerea tinerilor cu oportunitati reduse sa nu mai fie adevarate?! Sper ca NU!

Voi stiti de taxele de participare/procesare? Ati vrut sa va implicati intr-un proiect TiA si v-au fost solicitate astfel de taxe? Ati avut in implementare un proiect si ati solicitat taxa de participare/procesare?

Daca da, va invitam sa pornim o discutie pe acest subiect ;)
Replici (11)
alex08 14:45
Incep cu o mica curiozitate din partea mea.Din cate imi aduc aminte acum 2-3 ani am avut o prietena care a participat la un seminar in Elvetia prin intermediul Agentiei Nationale din Romania si i s-a cerut suma de 10 euro ca taxa de participare.Atunci de ce nu s-a sesizat nimeni,mai ales ca a fost implicata si A.N?
Am sesizat si eu mesajele cu asa-zisa "taxa de procesare" insa pe mine nu ma mira nimic atata timp cat tara asta este tara comisioanelor.Stiti vorba aceea"prost nu e cine cere ,ci cel care da".
Trist este insa ca avem oameni care stau in birouri si sunt rupti complet de realitate.Eu am participat anul trecut ca lider de grup la 9 proiecte,toate schimburi de tineret.Stiti la cate am primit banii de pregatire?La nici macar unul.Mergeti dumneavoastra in Turcia sa le cereti banii de pregatire,ba chiar va invit sa scrieti si la Agentia Nationala de acolo ca sa le explicati situatia.Noi nu ne primim nici macar decontul pentru banii de transport de ani de zile si nu se intampla nimic.Asta in conditiile in care am contactat si Agentia Nationala din Romania cat si pe cea din Portugalia de exemplu.Credeti ca s-a intamplat ceva?
Daca se dorea eliminarea unor astfel de practici se scria foarte clar in ghid ca se interzice acest lucru. Totodata se putea preciza foarte clar suma de care beneficiaza organizatia de trimitere ca bani de pregatire si nu se lasa la mica negociere cu organizatia gazda si eventual sanctiuni pentru cei care nu respecta acest lucru.Pana la urma deciziile legate de program se iau la nivel central si cred ca acolo se poate face ceva,
Altfel va fi ca in cazul institutiilor romanesti in care vezi ditamai afisul"aici nu se primesc atentii!" si cu toate astea se ia spaga fara probleme.
In naivitatea mea inca mai cred ca exista organizatii in Romania care nu percep astfel de taxe membrilor si volutarilor lor.Celor care nu doresc sa se implice in activitatea organizatiei sau sa participe la actiunile de volutariat chiar nu le plang de mila din punctul asta de vedere.Pana la urma scopul programului este stimularea implicarii tinerilor si nu vanatul pe net a unor astfel de proiecte,asa cum se intampla de ceva timp incoace.
Alexandru
andrei 15:39
O mica clarificare. Pentru TOATE evenimentele in care oamenii se trimit de catre agentia nationala la cursuri de formare internationale, cei 10 Euro nu reprezinta taxa de participare sau de procesare ci COFINANTARE din partea beneficarului (obligatorie in toate proiectele cu finantare europeana). Deci sa nu amestecam lucrurile! Exact in acelasi mod in care beneficiarii trebuie sa aduca cofinantare la fiecare proiect Tineret in Actiune!

In ceea ce priveste situatiile in care ne-au fost aduse la cunostinta la agentie cazuri in care organizatii care nu si-au recuperat banii, de fiecare data am ghidat beneficiarii si am contactat agentiile nationale ale partenerilor in cauza!

In final, nu totul poate fi reglementat prin ghid! Iar decizia de a lua sau a da o taxa de participare, de procesare de documente sau cum i s-o spune, nu se ia la nivel central ci de fiecare organizatie sau persoana in parte. Si despre asta este vorba in aceasta discutie.
alex08 15:54
Pai eu zic sa le dam o sugestie celor din Cluj,pentru ca la o organizatie de acolo am vazut un astfel de mesaj. Sa nu o mai numeasca taxa de procesare si sa-i zica COFINANTARE.Sa le taie si chitanta pentru banii astia si nu-i asa ca n-ar fi mai probleme?Ce usor este sa ne ascundem dupa niste termeni.
andrei 16:41
Pai... eu zic sa citim totusi si Ghidul Programului! In proiecte precum Schimburi de tineri sau formare si retele se mentioneaza faptul ca exista o cofinantarea de 30% din costurile de transport cu care trebuie sa vina beneficiarul!

Cofinantarea de 10 Euro care se retine din transportul pentru evenimente TCP, in nici un caz nu sunt perceputi ca taxa de procesare sau de participare, raman in bugetul programului care va fi folosit de alti beneficiari (la fel si cum si cei 30% in exemplul mentionat anterior este folosit pentru finantarea de alte proiecte)! Si, asa cum se mentioneaza si in ghid si in apel, cofinantarea este obligatorie pentru orice proiect Tineret in Actiune (inclusiv pentru cele finantate din TCP).

Cu speranta ca lucrurile sunt un pic mai clare, as fi curios va vedem care sunt parerile voastre cu privire la subiectul initial al discutiei!
postoveitolea 18:22
Oricit ne-am ascunde aceste taxe , contributii sau cum vreti sa le spunem exista si probabil vor exista in continuare .ne-au fost solicitate si noua in citeva ocazii ,in unele chiar le-am inteles .la fel de bine stim ca exista proiecte care nu au nici o treaba cu asa numitul proces de invatare ci sint in mare parte turism sau relaxare si totodata mai trebuie sa spunem ca in unele situatii tinerii chiar prefera acest gen de proiect decit sa " munceasca " sau sa " invete 'Cit de mare poate fi motivatia unui proces de invatare si a unui program complex de activitati intr-un schimb gazduit in Stockholm , Cordoba sau Praga ?.Problema mare in acest caz nu este faptul ca sint tineri nemotivati sau promotori dezinteresati care una scriu in candidatura si alta fac-problema de care ne lovim noi ,romanii ( care am impresia ca sintem printre natiile serioase cind vine vorba de YiA ) este ca dupa o prima experienta "turistica " sau gen vacanta ,tinerii sau grupurile pe care le gazduim sint mirate ca exista faze de pregatire si diseminare unde au sarcini clare si citeodata ( cel putin in cazul nostru ) nu chiar usoare , iar la evaluari se pling de lipsa timpului liber si de prea multe ateliere de lucru.
eu cred ca aici trebuie lucrat : promotorii sa inteleaga ca un proiect nu inseamna numai saptamina de schimb sau zilele de curs sau seminar , ci este un ansamblu complex de activitati la care trebuie sa isi aduca aportul constant.

si as incheia cu un amanunt care m-a surprins : la un moment dat in apelul pentru un curs sau seminar in Franta aparu pe SALTO se specifica in final ca participantii vor plati o taxa de participare de 15 euro/zi solicitata de Agentia Nationala franceza.
RominaMatei 21:03
Buna,

Intr-adevar un subiect sensibil …Cunosc multe organizatii locale / internationale care percep taxa. Si la cursurile de la Consiliu Europei – Departamentul de Tineret se percepe o taxa de 50 EUR si se suporta costurile de transport 100%. Am lucrat in proiecte de tineret (doar cursuri de formare si seminarii) in care s-a perceput taxa de participare insa inainte de fi "transata" :-))) as dori sa si explic motivele care stiu ca stau la baza acestei "practici".
- se incurajeaza intotdeauna organizatiile partenere sa suporte cei 30% din costurile de transport ale participantilor, si se considera taxa de participare a participantilor o investitie a lor in procesul de invatare. Se considera ca atunci cand participantul / participanta da o suma de bani - investeste - se asteapta sa si primeasca ceva in schimb si se asigura implicarea lui/ei pe intregul proces de invatare.
- grupul tinta cu care se lucreaza sunt lucratori de tineret, tineri, lucratori socio-culturali – deci e implicat si personal platit din ONG-uri de si pentru tineret
- aceasta practica, bineinteles are reguli interne bine definite. In cazul in care am fost implicata, taxa de participare a fost calculata in functie de PIB-ul tarii din care provinea organizatia.
- acest lucru (de a se percepe taxa) a fost discutat si agreat de toti partenerii implicati in proiect, in faza de scriere a proiectului si facut cunoscut participantilor inaintea evenimentului
- banii sunt reinvestiti in alte costuri ale proiectului iar "circuitul" banilor este facut public
- in cazul in care exista participanti care contacteaza organizatia coordonatoare si exprima faptul ca nu pot plati aceasta taxa, acccesul la eveniment NU este restrictionat. Cei care explica motivele si comunica acest lucru - sunt scutiti de aceasta taxa.
- nu se percepe taxa de procesare - este prima data cand aud conceptul - iar la schimburi nu am intalnit taxa de participare (si nu as fi de acord cu ea – pentru ca consider ca grupul tinta este usor diferit, la fel si structura procesului de invatare).

Sa concluzionez ... consider ca nu este gresit sau ilegal (atata timp cat nu este specificat intr-un nici document oficial ca este ilegal) sa existe o taxa de participare, atunci cand acest lucru are la baza o logica, un proces de implementare si se tine cont de anumite contexte. Sunt constienta de faptul ca o practica sanatoasa poate fi usor manipulata si transformata intr-una nesanatoasa … tocmai de aceea cred ca sunt de apreciat discutiile.
ramonaistrate 23:20
Buna seara,
Mi se pare foarte buna ideea unei discutii pe marginea acetor taxe de participare. Provin dintr-o organizatie mica, in care cu totii suntem voluntari, iar majoritatea colegilor mei nu au venituri proprii. Din cauza acestor taxe impuse de organizatiile straine nici eu si nici majoritatea colegilor mei nu am putut participa la schimburi de tineri sau alte proiecte. Mi se pare cu atat mai putin justificata impunerea unei astfel de taxe, cu cat in proiectele respective erau solicitati si tineri cu oportunitati reduse. Se stie ca in Romania oportunitatile reduse ale participantilor tin tocmai de aspectul financiar.
In cazul proiectelor in care sunt solicitati ca participanti lucratori de tineret sau tineri platiti de organizatiile din care fac parte, taxa mi se pare oarecum acceptabila. Limitele nu sunt din pacate acestea, iar uneori se exagereaza foarte mult. Am intalnit taxe de participare chiar si de 50 de euro de participant, ceea ce mi se pare prea mult, avand in vedere scopul programului in general si al proiectelor de tineret in special.
alexcristea 14:43
Salutare tuturor si La Multi Ani doamnelor si domnisoarelor din Agentie si din ONG-urile din toata tara!
Am vazut subiectul "aprig" discutat pe grup, dar si aici pe platforma. M-a intrigat putin pentru ca mi-am amintit ca am intalnit si eu practici de genul acesta si greseala mea a fost ca nu am avut aproape nicio reactie, decat de constatare, fara a dezvolta vreodata subiectul cu liderul/liderii organizatiilor respective :)
Este clar ca parctica despre care se discuta nu este una etica si mai mult decat atat, din punctul meu de vedere poate fi interpretata ca o forma de dubla finantare, atat timp cat exista acele costuri de pregatire, care acopera zic eu "lejer" eforturile financiare de a forma o echipa pentru un schimb de tineri + alte mici cheltuieli de pregatire.
Ce ar fi de facut, pentru a nu perpetua procesul, este ca fiecare dintre noi in momentul in care relationam/claboram cu organizatii care practica aceasta taxa sa ii constientizam de efectele negative aduse pe termen lung organizatiilor lor (imagine, motivatia voluntarilor, credibilitate scazuta in "ochii" partenerilor), sa nu practicam noi in primul rand si apoi poate nici o mentiune in Ghid, din partea Comisiei Europene, care sa faca referire la interzicerea acestei practici nu ar fi rau sa apara. De asemenea, in proiectele pe care le derulam, sa ne asiguram ca partenerii cooptati respecta aceasta regula de etica.
Cam atat de la Onesti, ONESTIN-ul va saluta!
janina 09:27
Mesaj postat de catre Andreea Ana Popovici, Responabil proiecte Schimburi de tineri, Programul Tineret in Actiune pe listele de discutii.
In atentia celor interesati sa participle la proiecte finantate prin Programul Tineret in Actiune,
In ultima vreme am vazut nenumerate mesaje din partea unor organizatii din Romania de cautare de participanti pentru participarea la proiecte de schimburi de tineri si/sau proiecte de formare si retele (dar nu numai), finantate in diferite tari europene prin programul TINERET in ACTIUNE. In aceste mesaje este prevazuta o taxa de particiapre si/sau o asa zisa “taxa de procesare”.
Va facem cunoscute urmatoarele:
1. Nu exista in programul Tineret in Actiune o taxa de procesare si nu aveti de ce sa o platiti;

Organizatia care cauta participanti, fiind implicata intr-un proiect de schimburi de tineri de exemplu, primeste din partea organizatiei care a primit finantare o suma de pana la 480 euro care acopera costurile generate de pregatirea participantilor si a activitatilor; nu va lasati pacaliti!
3. Proiectele finantate prin Programul Tineret in Actiune nu sunt nici o modalitatea de a te intalni cu prietenii/rudele in diferite parti ale Europei nici o modalitatea de a petrece o binemeritata vacanta sau de a pleca in circuite turistice (asa cum sunt promovate uneori astfel de proiecte). Proiectele ce primesc finantare prin Programul Tineret in Actiune sunt o oportunitatea de invatare, aduc o importantă contribuţie la acumularea competenţelor prinînvăţare nonformală precum şi prin promovarea participării active a tinerilor în societate. Nu va lasati inselati de false promisiuni
4. In cazul in care intalniti organizatii din Europa si nu numai, care va percep/solicita bani pentru a fi implicate/a va implica in proiecte finantate prin programul Tineret in Actiune va rugam sa nu dati curs unor astfel de solicitari si sa luati legatura cu Agentia Nationala din tara organizatiei respective (adresele le veti gasi in Ghidul Programului disponibil pe site-ul www.tinact.ro) pentru a semnala astfel de practici.
4. Programul Tineret in Actiune promovează mobilitatea în interiorul şi în exteriorul graniţelor UE, învăţare non-formală şi dialog intercultural, încurajând angajarea şi integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora: Tineret în Acţiune este un Program pentru toţi! O prioritate importantă pentru Uniunea Europeană este de a permite tuturor tinerilor, inclusiv tinerilor cu oportunităţi reduse, să participe la Programul Tineret în Acţiune
Perceperea unei taxe de participare este o practica ce poate conduce la excluderea unor categorii de tineri si contravine astfel obiectivelor si prioritatilor Programului.
ANPCDEFP, institutia ce gestioneaza in Romania Programul Tineret in Actiune nu sustine si nu recomanda perceperea unei taxe de particpare. Acest punct de vedere este impartasit si de alte Agentii Nationale din cadrul Programului.
In cazul in care o organizatie refuza sa va accepte in proiect avand ca motiv faptul ca nu puteti plati o taxa de participare va rugam sa ne comunciati (daca este vorba de proiecte ce se desfasoara in Romania) sau sa contactati reprezentantii Agentiilor Nationale din tara organizatiei coordonatoare si sa semnalati acest lucru.
Manu 08:54
Si sa clarificam si in cazul proiectelor de tip SEV. Sub nicio forma un voluntar SEV nu poate fi conditionat la participare intr-un stagiu de cofinantarea obligatorie de 10% care trebuie asigurata la transportul international. Viitorul voluntar selectat poate fi insa informat inca din perioada de pregatire, ca este posibil sa ii fie solicitata o suma de bani aferenta cofinantarii in limita de 10%. Insa, indiferent daca nu dispune de resurse materiale sau daca este defavorizat economic, social, geografic sau nu, participarea la stagiul de voluntariat SEV NU II POATE FI CONDITIONATA de plata sumei aferente cofinantarii transportului.
florin2011 23:43
Pentru Janina, organizatia noastra a avut recent un proiect pe schimb-uri de tineri in Turcia, noi fiind parteneri in proiect pe parte de sending, cum spui tu la punct-ul 1 noi nu am dispus de acesti bani din partea lor pe considerentul ca nu au primit suficienti bani, acesta era mesajul lor adresat noua, pregatirea voluntarilor care au plecat in Turcia a fost acoperita in totalitate de noi, ce mai putem face noi ca sa aducem totul la lumina?
 
Se incarcă